De afgelopen week lees je overal over het voorbereiden van je kindje op de zomertijd. Het is natuurlijk heerlijk dat we weer richting lange zomeravonden gaan, maar….. de onnatuurlijke overgang naar de zomertijd (wij leven dan 2 uur buiten onze echte tijd gezien onze positie op de aardbol) is funest voor ons biologische klok.

De een gaat daar fluitend doorheen, de ander heeft daar echt wel even een tijdje last van en dat geldt uiteraard ook voor onze kinderen.


Hieronder wat liefdevolle tips om de overgang wat soepeler te laten verlopen.


Mocht je kindje overdag nog slapen, kan je je kindje bij het laatste slaapje een half uurtje eerder wakker maken. Doe dit op een ontspannen manier, gordijnen opzij en laat het licht zijn werk doen. Laat je kindje maar rustig wakker worden.

Begin vanavond een half uurtje eerder met je bedtijdroutine. Probeer hierbij juist weer het daglicht te vermijden door boven alvast de gordijnen dicht te doen en fel wit licht te vermijden. Een zoutlampje geeft bijvoorbeeld een heel mooi zacht en warm licht en remt de aanmaak van melatonine niet.

Neem lekker de tijd voor ontspanning en rust (max 30 min.). Lees samen een boekje, praat/vertel wat over de afgelopen dag of doe samen een kindermeditatie.

Morgen start je met de zomertijd en maak je je kindje ‘s ochtends wakker op de tijd dat hij/zij normaal gesproken altijd wakker wordt. Doe dit ook weer rustig en ontspannen en maak gebruik van het (dag) licht.

Ga overdag, maar vooral in de ochtend lekker veel naar buiten, want onze biologische klok wordt namelijk gereguleerd door de blootstelling aan daglicht. ‘s avonds kan je het proces weer helpen door de tijd te nemen voor de bedtijdroutine en dit met gesloten gordijnen en gedimd licht te doen.

Uiteraard is het ook meer dan prima om gewoon af te wachten hoe het gaat en de natuur zijn werk te laten doen.

Onthoud dat jouw innerlijke rust tijdens dit proces veel belangrijker is om te ervaren voor je kindje, dan dat je hem/haar zo snel mogelijk in een nieuw schema wil proppen.

Wees geduldig en nieuwsgierig naar wat je kindje laat zien. En geef het maar even wat tijd.

Heb je nog vragen, kom dan vooral in de lucht!