Vanmorgen werd ik wakker met dit bericht op mijn telefoon. Nieuwsgierig naar de inhoud, heb ik het artikel uiteraard meteen geopend en gelezen.

Na het lezen, begreep ik dat, zoals met vele artikelen, de waarschuwing wat genuanceerder ligt dan de titel doet vermoeden. De zorg zit hem namelijk niet in het aantal kinderslaapcoaches die er inmiddels zijn, maar in de kwaliteit van deze slaapcoaches.

En die zorg deel ik……
Waarom?

Toen ik na het voltooien van mijn 2 coachopleidingen (Coach Practitioner (2018) en Mastercoach (2019)) de wens had om mij te specialiseren tot slaapcoach, heb ik uitvoerig research gedaan naar wat ik wil, wat bij mij past, wat er wordt aangeboden en waar deze opleidingen voor staan.

Er bestond op dat moment nog geen Beroepsvereniging voor Kinderslaapcoaches in Nederland en het aanbod van opleidingen was best groot. Toch kwam ik er al snel achter dat deze opleidingen onderling enorm verschilden in opleidingsuren, methodes, prijs en kwaliteit.

Uiteindelijk is mijn keuze gevallen op de opleiding bij het Family Sleep Institute (FSI) omdat zij een gedegen opleiding aanbieden van 250 studie-uren tot certificering. Daarnaast bieden zij een “Post Graduate Mentorship Program”, waarin je wekelijks praktijkvragen afstemt met FSI-professionals. Daarnaast eisen zij, voor behoud van certificering, dat je jaarlijks je accredatie punten behaalt, zodat je kennis up to date blijft.

Last but not least, zij baseren hun “evidence based’ opleiding niet tot 1 slaapmethode, maar leren je alle soorten en maten die er zijn. Op deze manier kun je ouders helpen met een methode die volledig aansluit bij hun manier van ouder zijn.

Wat wil ik hiermee zeggen? Als je besluit om een Kinderslaapcoach in te huren, adviseer ik je om eerst research te doen. Kijk of diegene officieel gecertificeerd is en check dit bij de desbetreffende opleider. Informeer over de gevolgde aanpak en voel of dit past bij jullie gezin. Boek daarna altijd een (gratis) kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek, kun je vragen stellen en voel je of de “klik” er wel/niet is. Want naast een deugdelijk diploma is dat natuurlijk het allerbelangrijkste als je advies wil bij de slaap van je kindje.